Slnko nahradí v budúcnosti ropné a iné ľahko vyčerpateľné zdroje

29.06.2008 Celý región

New York 27. júna (TASR) - Ak dôjde k tomu, že barel ropy zdražie na 200 dolárov (3855 Sk), stane sa energia z obnoviteľných zdrojov veľmi silno konkurencieschopnou jej klasickým nosičom. Uviedol to v rozhovore pre rakúsky ...
GE sa zaoberá výrobou veterných energetických zariadení len šesť rokov. Počas nich dosiahol sektor 1000-% rast a stále je len na začiatku svojej histórie. Energia z vetra má zatiaľ podiel na celkovej produkcie elektrickej energie na svete len 2 %. Rozvojový potenciál sektoru je obrovský.

Podľa Krenického z dlhodobého hľadiska má však najväčší potenciál využívanie energie Slnka. Kilowatthodina elektrickej energie zo solárnych zariadení je zatiaľ šesťkrát drahšia ako z tepelných elektrární. Ale čas môže priniesť radikálne zmeny. V solárnej energetike ide cesta k rentabilite cez používané materiály. Jedna dcérska firma GE sa zaoberá výrobou tenkých solárnych buniek, ktoré budú potrebovať menej silícia a tým sa stanú ekonomickejšie. \"Predpokladáme, \" povedal Krenicki, \"že sa do piatich rokov podarí prelom v sektore a energia zo solárnych zariadení bude konkurencieschopná jej tradičným zdrojom\".

Solárne zariadenia majú teraz podiel na tržbách Krenického divízie GE 15 % a o 10 až 15 rokov vzrastú na 50 %. Znižovanie cien solárnych panelov úzko súvisí s rozsahom ich výroby. Čím bude ich produkcia masovejšia, tým to bude výhodnejšie nielen pre podniky, hlavne pre zákazníkov.

Krenicki povedal, že GE bude mať vo svojom výrobnom programe zariadenia pre jadrovú energetiku ešte asi 100 rokov. \"Verím, \" povedal manažér, \"že sa jadrová energetika onedlho stane veľmi silným odvetvím\". Svet ju bude potrebovať na to, aby bolo dosť elektrickej energie vtedy, keď nebude fúkať vietor, alebo keď bude dlhší čas nevľúdne počasie.

Britský premiér Gordon Brown predpokladá, že sa do roku 2050 postaví na svete asi 1000 jadrových blokov. Doteraz ich nie je v prevádzke ani 500.

Situácia v zásobovaní elektrickou energiou by už mohla byť vo viacerých častiach sveta lepšia. Avšak posledných 20 rokov došlo k útlmu sektoru. Keď mu politici dajú zelenú, priemysel za 30-40 rokov dokáže postaviť 1000 jadrových blokov.

Teraz je ropa čoraz drahšia. V nasledujúcich rokoch nastanú vážne problémy v zásobovaní s elektrickou energiou. V tejto súvislosti sa Krenicki domnieva, že rozvoj jadrovej energetiky závisí na tom, akú prioritu sektor dostane. Ak ho politici podporia, keď sa stane témou národnej bezpečnosti a nebude sa pokladať len za tému ochrany životného prostredia, dôjde k radikálnym zmenám. A práve k tomu podľa manažéra práve teraz dochádza.

Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.
 

Vyberte región